Bevolkingsonderzoek darmkanker

Sandra van der Kaap

Sinds 2014 is er een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Dit onderzoek wordt u aangeboden door de overheid. Meedoen is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet mee doet.

Wat houdt het bevolkingsonderzoek darmkanker in?

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Het onderzoek is geleidelijk van start gegaan. Niet iedereen van 55 tot en met 75 jaar kan tegelijk worden uitgenodigd. Uiteindelijk krijgen alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar iedere twee jaar een uitnodiging. Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar.

Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt er gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting zou een teken kunnen zijn van darmkanker.

Wat moet ik doen?

U krijgt vanzelf een uitnodiging thuis gestuurd mee te doen aan het onderzoek. Bij de uitnodiging zit een buisje, dit is de zelfafnametest. Hiermee moet u op 4 verschillende plaatsen in de ontlasting prikken. Het buisje moet u terug sturen in de antwoordenenvelop naar het laboratorium. Daar wordt de ontlasting onderzocht. Lees goed de meegestuurde afname instructies. Door deze te volgen, zorgt u ervoor dat de test op de juiste manier afgenomen wordt.

Als u het buisje met ontlasting teruggestuurd heeft naar het laboratorium, krijgt u binnen enkele weken een brief met de uitslag thuis gestuurd. Er zijn twee uitslagen mogelijk:

Uitslag 1: Er is geen bloed gevonden

U krijgt over 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Uitslag 2: Er is bloed gevonden

De huisarts neemt contact met u op en bespreekt de uitslag. U ontvangt zelf ook een brief met de uitslag. Als er bloed gevonden is in uw ontlasting, zal dit verder onderzocht moeten worden. De zelfafnametest toont geen kanker aan. Het wijst alleen op bloed in uw ontlasting. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Bloed kan te maken hebben met darmkanker of poliepen. Poliepen zijn soms een voorstadium van darmkanker. Bloed in de ontlasting kan ook komen door aambeien of een darmontsteking. Om de oorzaak te achterhalen, is verder onderzoek nodig. Dit gebeurt met een darmonderzoek. U ontvangt daar een uitnodiging voor.

Voor meer informatie zie onderstaande websites:

  1. http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_darmkanker
  2. https://www.bevolkingsonderzoekoost.nl/darmkanker
  3. https://www.thuisarts.nl/darmkanker/ik-wil-meer-weten-over-bevolkingsonderzoek-darmkanker-2014
  4. https://www.thuisarts.nl/darmkanker/er-is-bloed-in-mijn-ontlasting-gevonden-bij-bevolkingsonderzoek
  5. https://www.thuisarts.nl/darmkanker/ik-krijg-kijkonderzoek-van-darm-coloscopie