Bevolkingsonderzoek darmkanker

Sandra van der Kaap

Waarom dit onderzoek?

Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om voorstadia van darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Ook is de behandeling dan vaak minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Met het bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met poliepen en darmkanker. Darmkanker begint als een poliep in de dikke darm. Een poliep is een bultje aan de binnenkant van de darm. De meeste poliepen zijn onschuldig, maar in sommige poliepen ontstaat darmkanker. Van poliepen merken mensen meestal niets.

Wanneer ontvangt u een uitnodiging?

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar ontvangen elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker, tenzij er vervolgonderzoek heeft plaatsgevonden na een ongunstige uitslag.

U ontvangt eerst een brief (vooraankondiging) waarin we u informatie geven over het bevolkingsonderzoek. Drie weken later ontvangt u de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deze uitnodiging zit in een paarse envelop. U beslist zelf of u wel of niet meedoet

Bij klachten naar de huisarts

Heeft u nu klachten die mogelijk te maken hebben met darmkanker? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ziet u bloed in uw ontlasting?
  • Heeft u bijvoorbeeld lange tijd last van verstopping of diarree zonder duidelijke oorzaak?
  • Of krijgt u darmklachten?

Wacht dan niet op de volgende uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek en maak een afspraak met uw huisarts.

Wel of niet meedoen

Meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is gratis. Net als bij ieder medisch onderzoek heeft ook het bevolkingsonderzoek darmkanker voordelen en nadelen. De overheid biedt dit bevolkingsonderzoek aan omdat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Dit kan voor u persoonlijk anders zijn. U beslist zelf of u meedoet aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Als u niet meedoet, gooit u dan de ontlastingstest weg in uw afvalbak.

Het onderzoek

Poliepen en darmkanker kunnen zorgen voor kleine bloedingen in de darmen. Dit bloed komt dan in de ontlasting terecht. Met een ontlastingstest onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit.

Hoe doet u mee?

U krijgt een paarse envelop thuisgestuurd met daarin een ontlastingstest en een gebruiksaanwijzing. Aan de groene dop van de ontlastingstest zit een staafje. U prikt hiermee op vier verschillende plaatsen in uw ontlasting (poep) en vervolgens stopt u het staafje terug in de ontlastingstest. Daarna stuurt u de ontlastingstest in de retourenvelop naar een laboratorium. Daar wordt onderzocht of er bloed in uw ontlasting zit.

Beoordeling en uitslag

Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt de ontlastingstest opgestuurd naar een laboratorium. Daar wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dit is niet altijd met het blote oog te zien. Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker. Als er bloed wordt gevonden, dan is vervolgonderzoek nodig.

De uitslag

U krijgt binnen tien werkdagen een brief met de uitslag. Welke uitslag is mogelijk?

  • Er is geen vervolgonderzoek nodig
    Als u over twee jaar nog geen 76 jaar bent, krijgt u weer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.
  • Er is vervolgonderzoek nodig
    Er is bloed in uw ontlasting gevonden. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met poliepen of darmkanker. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Daarom is vervolgonderzoek nodig. In het ziekenhuis wordt onderzocht wat de oorzaak is.
    In de uitslagbrief staat een afspraak voor een intakegesprek in het ziekenhuis. In dat gesprek krijgt u uitleg over een kijkonderzoek in uw dikke darm. Meer informatie over het kijkonderzoek vindt u op www.bevolkingsonderzoekdarmkanker.nl

Uw huisarts ontvangt niet automatisch bericht van uw uitslag. Op uw verzoek sturen wij de huisarts bericht bij een ongunstige uitslag. U moet hiervoor zelf de gegevens van uw huisarts aan ons doorgeven. Dit kan via Mijn Bevolkingsonderzoek of neem contact op met de informatielijn.

Voor meer informatie zie onderstaande websites:

  1. http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_darmkanker
  2. https://www.bevolkingsonderzoekoost.nl/darmkanker
  3. https://www.thuisarts.nl/darmkanker/ik-wil-meer-weten-over-bevolkingsonderzoek-darmkanker-2014
  4. https://www.thuisarts.nl/darmkanker/er-is-bloed-in-mijn-ontlasting-gevonden-bij-bevolkingsonderzoek
  5. https://www.thuisarts.nl/darmkanker/ik-krijg-kijkonderzoek-van-darm-coloscopie