Bevolkingsonderzoek borstkanker

Sandra van der Kaap

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is bedoeld borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Dit gebeurt door middel van röntgenfoto’s (mammogram) van uw borsten. Dit onderzoek wordt u aangeboden door de overheid. Meedoen is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet mee doet.

Wanneer krijg u een uitnodiging?

Alle vrouwen tussen de 50 en 70 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor een borstfoto. U ontvangt de eerste uitnodiging als u 50, 51 of 52 jaar bent. Tot het jaar waarin u 76 wordt, ontvangt u elke 2 jaar een uitnodiging.

Wat is het doel van het bevolkingsonderzoek?

Het doel van het bevolkingsonderzoek is het vroeg opsporen van borstkanker. Als borstkanker vroeg wordt opgespoord, is de kans groter dat behandeling succes heeft.

Hoe gaat het verder na het onderzoek?

Binnen 2 weken krijgt u de uitslag per brief thuis gestuurd. Is er een afwijking gevonden dan neemt de huisarts contact met u op. De huisarts zorgt voor een verwijzing naar de mammapoli van een ziekenhuis voor verder onderzoek.

Zelfonderzoek

Het is belangrijk dat u uw borsten goed kent. Zo herkent u veranderingen gemakkelijker. Zelfonderzoek kan staand of liggend gedaan worden. Doe het onderzoek ongeveer een week na de menstruatie. Vlak voor de menstruatie kunnen er wat knobbeltjes gevoeld worden, die vanzelf na de menstruatie weer verdwijnen. Als u niet menstrueert, kan er op elk moment een borstonderzoek gedaan worden.

Let bij het onderzoek goed op:

  • Verandering van vorm van de borst
  • Verandering van de huid zoals uitslag, roodheid, deukjes of kuiltjes, sinaasappelhuid, knobbeltjes of plooien
  • Verandering van de tepels zoals kleur, intrekking, vochtig of droog, korstjes of eczeem

Voor meer uitleg over hoe het onderzoek uit te voeren, kunt u op de volgende sites informatie vinden: