Allergiespreekuur

Koen van Halteren

Allergie is één van de meest langdurige aandoeningen. Allergische rhinitis (ook al wel luchtweg- of inhalatieallergie genoemd) zoals hooikoorts of allergieën voor huisstofmijten komt het meeste voor. In mindere mate komen ook andere middelen zoals een allergie voor insecten gif of voedsel.

Een allergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen. De symptomen of verschijnselen, die men lichamelijk kan ondervinden als gevolg van een allergische reactie, kunnen per persoon verschillen. De reactie wordt veroorzaakt door het aanmaken van histamine. Histamine zorgt voor het verwijden van de bloedvaten waardoor de afvalstoffen worden afgevoerd en antistoffen worden aangevoerd. Bij een overmatige of ongewenste histamine reactie wordt er een teveel aan histamine aangemaakt waardoor je last kunt krijgen van allergieklachten.

We onderkennen verschillende allergieën die we in de volgende groepen indelen:

 1. voedselallergenen (bijv. pinda’s, noten, vis- en schaaldieren)
 2. inhalatieallergenen (bijv. gras- en boompollen, huisstofmijt)
 3. insecten gif (bijv. door een wespensteek)
 4. geneesmiddelen (bijv. aspirine, antibiotica)
 5. contactallergenen (bijv. nikkel in sieraden, cosmetica, parfum)

Met het allergiespreekuur richten wij ons voornamelijk op de type 2 allergieën. Heeft u naast de type 2 ook klachten die kunnen passen bij de type 1 allergieën dan kunt u dit ook bespreken. De assistente zal dan overleggen met de huisarts of een bloedonderzoek gewenst is. Symptomen die hierbij passen zijn:

 • neusverkoudheid
 • galbulten
 • zwellingen
 • prikkelingen in de mond en keelholte
 • verstopte neus of loopneus
 • rode geprikkelde ogen
 • buikkrampen
 • misselijkheid, braken en diarree

Heeft u klachten van niezen, loopneus, verstopte neus, jeukende ogen, branderige ogen, hoesten en/of huidklachten? Dan is er een indicatie voor een allergie/huidpriktest.

Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met de praktijk, en vragen naar Anniek en Sofie. 

 

https://allesoverallergie.nl/